30 Ekim 2018 Salı

Voleybol Nedir? – Nasıl Oynanır? – Kuralları Nedir?



Voleybol Nedir?

Voleybolu çok kısa bir şekilde tanımlayacak olursak, “Bir voleybol filesi ile ortadan ikiye bölünmüş bir sahada, altışar oyuncudan oluşan iki takımın karşılaştığı, belli kuralları olan ve topa elle vurulup karşı takımın topu karşılayamamasının hedeflendiği spor.” diyebiliriz.


Voleybol Sahası / Voleybol Saha Ölçüleri

Voleybol saha ölçüleri 18 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde bir dikdörtgendir. Bu dikdörtgeni tam ortasından ayıran bir voleybol filesi vardır. Voleybol filesinin yüksekliği erkeklerde 2.43 metre, kadınlarda 2.24 metredir.  Bu file, voleybol sahası alanını 9’ar metrekarelik  iki eşit kareye böler. Bu iki kare her iki takımın yarı sahasıdır. Bu kareleri 3 metre, 6 metre uzunluklarında iki bölgeye ayıran bir 3 metre çizgisibulunur. Her takımın yarı sahaları içerisinde 6’şar oyuncusu bulunur. Bunlardan 3’ü öndeki hücum oyuncuları, 3’ü arkadaki defans oyuncularıdır. 3 metre çizgisi arkadaki defans oyuncularının hücum etme sınırıdır. Onlar bu çizgiyi geçemezler.

Voleybol Nasıl Oynanır?

Voleybolun tanımını yaparken “Bir voleybol filesi ile ortadan ikiye bölünmüş bir sahada, altışar oyuncudan oluşan iki takımın karşılaştığı, belli kuralları olan ve topa elle vurulup karşı takımın topu karşılayamamasının hedeflendiği spor.” demiştik. Voleybol kuralları kısmına girmeden önce bunu  Bunun dışındaki detaylara gelecek olursak;
  • Oyuncular sahada sabit yerlerde dururlar üç kişi fileye yakın üç kişi de savunma pozisyonunda geride durur.
  • Bir takım topa arka arkaya en fazla üç kez vurabilir.
  • Topa vücudun herhangi bir yeri ile vurmak serbesttir.
  • Oyuncular saat yönünde olmak üzere sürekli değişerek oynarlar.
  • Topu karşı tarafın sahasına düşüren takım puan kazanır.
Tabii ki oynanırken yapılan bazı voleybol hareketleri ve voleybol teknikleri vardır, bunlardan bahsedelim:

Manşet, iki kolu yan yana getirerek vuruş yapmaktır. Vuruşta önemli nokta, ön kolların iç kısımlarındaki en geniş alan ile vuruş yapmaktır.

Servis, voleybolda oyunu başlatan vuruş olarak tanımlanır. Servis atan oyuncu, diğer oyuncuların yardımı olmadan servis atışını kullanır. Bu oyuncu kendi yarı sahasının dışındaki çizgiyi geçmeden, topu karşı yarı sahaya atar. Servis, genelde top havaya atıldıktan sonra, yere düşerken zıplayarak sert bir şekilde vurarak kullanılır.


Blok, rakibin hücum gücünü etkisiz hale getirmek, rakibe uygun bir hücum şansı tanımamak veya topu kendi takımımıza kazandırmak için 2-3-4 no’lu bölge oyuncularının file üzerinde yaptıkları bir girişimdir. Rakipten gelen topu file üzerinde karşılayıp tekrar karşı sahaya göndermeyi hedefler.

Smaç, voleybolun sayı almaya yönelik yapılan bitirici vuruşudur. Kısaca oyuncunun tek elle, sert bir vuruşla topu file üzerinden rakip sahaya göndermesidir. Bunu yaparken sıçrar ve bacaklarını kalçalarına doğru çekerek güç alır, kolunu da havada açar ve topa sertçe vurur. 3 metre çizgisinin gerisinde kalan defans oyuncuları, smaç vuruken bu çizgiyi geçmemeye dikkat etmelidir.

Voleybol Kuralları / Voleybol Oyun Kuralları


  • Bir voleybol takımı 6 as 6 yedek toplam 12 oyuncudan oluşur.
  • Her takımın 12 oyuncudan oluşan takım listesinde 1 libero oyuncusu belirtme hakkı vardır.
  • Voleybol, 5 set üzerinden oynanır. Netice seti hariç her sette 25 sayıya ulaşan seti alır. 3 set alan takım müsabakayı kazanmış sayılır. 2-2’lik eşitlik durumunda 15 sayılık netice seti oynanır. Setlerde 24-24’lük ya da netice setinde 14-14’lük eşitlik olması durumunda 2 sayıyla üstünlük sağlayan takım, seti ya da maçı kazanır.
  • Takımlar her setten sonra saha değişimi yaparlar.
  • Voleybol maçlarında oyuncular sahaya belirli bir düzende dizilirler ve her karşıdan top çevirdiklerinde saat yönünde 1 tur dönerler. (Bu dönüş şekli biraz karıştırılıyor, bu yüzden fotoğrafla göstermek istedik.)
  • Voleybolda set başına her takıma 6 oyuncu değiştirme hakkı verilir. Bir veya daha fazla oyuncu aynı anda değiştirilebilir.
  • Libero oyuncusu geri hat oyuncularının istediği herhangi birinin yerine izin istemeksizin girip çıkabilir. Libero oyuncusu hücum vuruşu yapamaz, servis atamaz ve blok teşebbüsünde bulunamaz. Kısaca sadece savunma oyuncusudur ve bir de forma rengi diğer takım arkadaşlarından farklıdır.
  • Müsabaka esnasında takımlara topu rakip sahaya göndermeden önce en fazla 3 pas yapma hakkı verilmiştir.(blok hariç)
  • Her takımın set boyunca 30 saniyelik 2 mola hakkı vardır. Ayrıca 8 ve 16. sayılarda zorunlu teknik molalar kullanılır. Maç 5. sete(netice seti) uzarsa yine 30 saniyelik 2 mola hakkı vardır ve bu sette teknik mola verilmez.
  • Voleybol müsabakaları 1 baş hakem, 1 yardımcı hakem, 1 yazı hakemi, 2 çizgi hakemi ve 1 masa hakemi tarafından yönetilir.
  • Müsabakalarda voleybol kuralları dışındaki hareketlere cezalar kartlarla verilir.
Uyarı: Sözle ya da elle işaret, kart yok.
İhtar: Sarı kart (ralli kaybeder, 1 de sayı yazılır)
Oyundan çıkarma: Kırmızı kart (o set boyunca oynayamaz)
Diskalifiye: Sarı + Kırmızı kart aynı anda (oyundan ihraç)

16 Ekim 2018 Salı

Basketbol Nedir, Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?

  Basketbol nedir,nasıl oynanır,kuralları nelerdir?

Basketbol, beş kişilik takım şeklinde topla ve elle oynanan bir spordur. Takım oyunu olan basketbolda, yüksekliği 3,05 metre olan bir çemberden topun geçirilmesi gerekir. Dünya çapında popülaritesi olan bu spor, dünyada ilk kez James Naismith tarafından 1891 senesinde oynanmaya başlamıştır. O dönemde beysbolcuların ve atletlerin antrenmanlarında tahtadan yapılmış olan bir sepetin içine topun sokulmasıymış ama zaman içinde gelişerek başlı başına bir spor haline gelmiş. Şimdilerde profesyonel şekilde oynanan ve dünya çapında bir yeri olan spordur.


Basketbol Sahasında Var Olan Kurallar

  • Basketbol maçı yapılacak olan sahanın kuralar gereğinde belirlenen sınır çizgilerine sahip olması gerekir. Ayrıca engellerden uzak, sert yüzeyi bulunan düz bir zeminde olması önemlidir.
  • Sahadaki serbest atış dairesi ile orta saha dairesi çizginin içinden ölçüldüğünde 1,80 metre çapında olmalıdır.
  • Sahadaki serbest atış çizgisi tam olarak dip çizgisinden 5,80 metre uzakta olmalıdır.
  • Sahada bulunan potanın çember kısmının merkezdeki iz düşümünden 1,25 metre çapında çizilmiş bir yarım daire alanı olması gerekir.
  • Sahada bulunan 3 sayı çizgisi potanın çember kısmının iz düşümünden 6,75 metre çapında çizilere yarım dairedir.
  • Sahada bulunan serbest atış çizgisinden dip çizgiye kadar çizilecek olan çizgi 5,80 metre boyunda ve 2,45 metre eninde olmalıdır.

Basketbol Takımları

  • Bir takım takım kaptanı dâhil 12 oyuncudan, antrenörden, antröner yardımcısından, tercümandan, fizyoterapistten, istatistikçiden, menajerden, doktordan oluşmalıdır.
  • Basketbol maçında her daim 5 tane oyuncunun yer alması gerekir, yedek basketbol oyuncuları ile yapılacak olan alakalı yapılacak olan değişikliklerin tamamı kurallar çerçevesinde yapılır. Oyuncu değişiklikleri oyuncu değişikliği ile hakemin çağırmasında, oyun durduğunda ve maçın devre arasında yapılmaktadır.
  • Basketbol maçında oynayan oyuncular formasında 4 den 15 kadar olan numaraları kullanabilir.
  • Basketbol maçında elde, bilekte, bacakta, dirsekte herhangi bir takı ve aksesuar kullanamaz ve tırnaklarından basketbol kurallarına göre kesilmiş olması gerekir.

Basketbol Oyun Kuralları

  • Basketbol maçlarının tamamı hakem ile yönetilir, her devre sonrasında saha değişimi yapılır ve misafir olan takım saha seçme hakkına sahiptir.
  • Basketbol maçı, orta sahada yer alan çizgiden takımlardan birer tane oyuncunun arasında yapılacak olan hava atışı ile başlar. Hava atışını yapan oyuncular takım arkadaşlarına top verme çabası ile oyuna başlar.
  • Basketbol maçı 10 dakikalık olan 4 periyottan oluşmaktadır, beraber kalma durumlarında uzatmalara gidilir. Takımların iki tanesi de ilk üç periyotta ve uzama periyotlarında 2 dakikalık bir tane, dördüncü periyotta ise 2 dakikalık iki tane mola verir. İkinci ile üçüncü periyot arasında 15 dakika süren devre arasına çıkılır.
  • Hücum etmekte olan takım 24 saniye içerisinde hücumu tamamlamak ve 8 saniye içinde de kendine ait olan sahayı terk etmek zorundadır. Aksi olan durumlarda topun kullanım hakkı karşı takıma geçer.
  • Takımların ikisi de 5 kişiden oluşmaktadır ve sınırsız şekilde oyuncu değişikliğine gitme hakkına sahiptir. Oyundan çıkan oyuncular faul ile alakalı olan haklarını tamamlamışsa tekrardan oyuna girme hakkına sahiptir. Beş tane olan oyuncuların 2 tanesi forward, 2 tanesi guard ve 1 tanesi post olarak oyunda yer alır.
  • Oyunda bulunan oyuncular top ile beraber şut atma, pas atma ve top sürme haklarına sahiptirler. Oyuncular top sürme esnasında topu eline alıp durma hakkına sahip değildir, elinde olan topu istediği kişiye ve yöne doğru şut ismi verilen atış ile atmalıdır.
  • Basketbol maçını 1 tane başhakem ve 1 tane yardımcı hakem yönetir.
  • Basketbol maçında 54 tane faul almış olan oyuncu oyun dışı edilir ve bu maçta tekrardan oyuna girme hakkı bulunmaz. Oyuncuların kendi yaptıkları faullerin toplamları takımın faul toplamını da etkiler. Toplam olarak 4 tane takım faulü yapmış olan takımın karşısında yer alan takım serbest atış kullanabilme hakkı kazanmaktadır.
  • Hakemlerin düdüklerinin çalmasından ya da sayı atışlarından sonra oyun durur. Sayıyı kaybetmiş olan takımın potasının arkasındaki çizginin arka kısmından topun oyuna girmesi ile oyun tekrardan başlar. Oyun içinde var olan durumlar neticesinde hakemin belirlediği yerlerden de top oyuna sokulur.
  • Basketbol topu çemberden ya da potadan dönerse ve hakem oyunu durdurmazsa oyun olduğu yerden devam eder. Ayriyeten oyuncular sahada bulunan çizgilerin dış kısmı ile temas halinde olmadıkça, basketbol topu çizgilerin dışına çıkmadıkça, basketbol topu havadan belirlenmiş olan saha çizgilerinin dışına çıkarsa ve oyuncular topu sahaya çevirebilirse maç devam eder.
  • Üç sayı çizgisini gerisinden yapılacak olan ve başarılı olan sayılar 3 sayı, üç sayı çizgisinin iç kısmından yapılacak olan ve başarılı olan sayılarda 2 sayı olarak haneye yazılır.
  • Kuralların ihlal edilmesinden kaynaklı kazanılan serbest atışlardan kazanılan sayılar 1 sayı olarak haneye yazılır.
  • Faullerden kaynaklı kazanılan serbest atışlardan kazanılan sayılar 1 sayı olarak haneye yazılır.
  • Faul yapılan durumlarda ve bireysel anlamda yapılan kural ihlallerinde oyuncular cezalandırılır. Kural ihlali; 3 saniyeden daha fazla pot içinde kalma, topun çizginin dış kısmına çıkması ve hatalı yürüme diye sıralanabilir. Bu tarz durumlarda topun kullanma hakkı karşıda bulunan takıma geçer. Yapılacak olan bireysel fauller; tutma, vurma, çekme, itişme diye sıralanabilir. Bu durumlar oyuncuların faul cezası almasını sağlar. Ayrıca yapıldığı yere göre karşı takım topu yandan sokabilir veya serbest atış hakkı kazanabilir.
  • Faulün yapıldığı zamana, yere ve nasıl yapıldığına göre serbest atış hakkının ne kadar olduğu değişebilir.


Günümüz Futbolu ve Önemi

  GÜNÜMÜZ FUTBOLU VE ÖNEMİ

Futbol sporunun günümüzde yapılan spor dalları arasındaki önemi ve yeri tartışılmaz. Mil­yon­larca kişi sporcu olarak, çok daha fazla sayıdaki kişi de seyirci olarak futbol sporuna katı­lır­lar. Oynayanları ve seyredenleri yanında, çalıştıranları ve yardımcı elemanları ile çağımız futbolu bir endüstri haline gelmiştir.

Uzmanlar tarafından bir oyun olarak kabul edilen futbolu, uluslar tarafından gençlerini ruhen ve bedenen sağlıklı kılması yanında sosyolojik ve psikolojik açıdan gelişimlerindeki olumlu etkilerin­den dolayı, bir eğitim vasıtası olarak kabul edilmektedir.

Futbol geniş bir oyun alanında, çok sayıda oyuncunun katılımıyla, oyun kuralları gereği belirlenmiş sınırlı bir alanda, sonucun  kalelere atılan ya da yenilen gollerle belirlen­diği, el harici vücudun her yerinin kullanılarak oynandığı bir spordur.




Futbolcuların atletik yeteneklere sahip olması, topu iyi izleyerek oyun anında tüm dikkat­lerini yeni pozisyonlara uyum göstermek için toplamaları, fizik kondisyonlarını en üst seviyeye çıkartmaları yanında, zeka düzeylerini de geliştirmeleri beklenir. Oyun anında takımı teşkil eden on bir futbolcunun topa sahip olması, rakibi etkisiz kılma çabaları ve arkadaşlarıyla devamlı yardımlaşma içerisinde bulunmaları yanında gelişen yeni pozisyonlara uyum gösterebilmeleri gerekmektedir.

Voleybol Nedir? – Nasıl Oynanır? – Kuralları Nedir?

Voleybol Nedir? Voleybolu çok kısa bir şekilde tanımlayacak olursak, “Bir voleybol filesi ile ortadan ikiye bölünmüş bir sahada, altışa...